http://westrikeback.vooruit.be/wp-content/uploads/2012/01/LezingPaulVerhaeghe-Neoliberalisme1.pdf
1. Paul Verhaeghe vertelt dat de samenleving meer en meer neoliberaal wordt en dat dit gepaard gaat met meritocratie. Dit wil zeggen dat alles een product wordt en dat de mens zelf verantwoordelijk wordt geacht voor slagen of falen. Opbrengen is de boodschap.
Ikzelf vind dat hij gelijk heeft men wordt kritischer tegenover elkaar. Als men bijvoorbeeld een dakloze ziet, denkt men dat het zijn eigen schuld is, hij zoekt geen werk, hij drinkt te veel,... Terwijl men er meestal zelf niets aan kan doen.
De wereld wordt ook veel materialistischer. Als men iets doet moet men er altijd iets voor in de plaats voor krijgen. Dat zie je vooral aan de jeugd. De meeste jongeren willen niets doen tenzij men er geld of een cadeau voor krijgt. Men wordt afhankelijker van technologie.
2. Het is een mislukking op economisch vlak. Een eengemaakte vrije markt zou ons betere producten en diensten aanbieden die nog goedkoper zouden zijn ook. De realiteit is exact het omgekeerde.
Paul Verhaeghe heeft hier gelijk volgens mij. Men vind meer dingen uit en de technologie gaat sterk vooruit, alleen wordt alles duurder. Men heeft nu ook de BTW verhoogt met 1 procent, wat niet veel lijkt maar op 100 euro is dit toch al 1 euro. Ik heb nog een vage herinnering van de Belgische frank en persoonlijk vond ik het toen allemaal beter. Er was nog geen sprake van economische crisis en alles daarrond. Vele producten zijn ook mede door de komst van de euro sterk geduurd een brood kostte vroeger 40 BEF wat nu hetzelfde zou zijn als 1 euro. Maar ondertussen kost een brood al een slordige 2 euro. Als men zo verder gaat dan denk ik dat de maatschappij kapot zal gaan gewoon door het tekort aan geld, er zullen meer crisissen ontstaan en daardoor ook oorlogen.
3. Men wil kleuters screenen op hun vaardigheden, zodat ze meteen in de juiste economische richting kunnen uitgestuurd worden.
Dit vind ik eerlijk gezegd tijdsverlies en ook helemaal niet nodig. Kleuters moeten nog de tijd hebben om vrij te zijn en te kunnen spelen en niet opgelegd worden aan allemaal screenings. Men kan ook geen basis leggen van hoe ver een kleuter moet zijn om goed opgenomen te worden in de economie. Het kind wordt gevormd en vormt zichzelf en dit ieder op zijn eigen tempo. Ik heb gehoord dat men ook begonnen is met Frans te geven in het kleuteronderwijs. Dat vind ik compleet er over, kleuters zouden nog niet moeten bezig zijn met een vreemde taal, het is al moeilijk genoeg om hun eigen taal helemaal te beheersen zonder grammaticale fouten.
4. De ander moet veranderen (de allochtoon, de profiterende werkloze, de graaiende bankier,...) en dan wordt alles terug beter.
Dat is waar, mensen willen wel veranderen, maar het kan nooit aan zichzelf liggen. Ze denken in hokjes en in stereotiepen. Het is altijd "een ander" en als men iemand moet kiezen dat geen stereotiep vormt, wordt het al moeilijk om iemand aan te duiden en al schuldige aan te stellen.