HOLI FESTIVAL HINDOEISM
Het heilige festival in het hindoeïsme is een feest dat wordt gegeven om het begin van de lente te vieren.
Het festival staat ook bekend onder de naam: festival van kleuren. Het feest is eigenlijk een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest. Het feest wordt gekenmerkt door veel en lekker eten en het meest door het strooien van gekleurd poeder, parfum, dat men Goellaal noemt en ze sprenkelen met gekleurd water, dat men Abier noemt.
Het feest wordt voorafgegaan door een ceremonie waarbij ze het kwade verbranden. Na de offerande, die wordt verricht door een Pandit, wordt het plantje (symbool van het goede) verwijderd van de brandstapel. Het kwade, (gesymboliseerd door de holka) wordt vernietigd door het in brand te steken. Zingend maakt men rondgangen om de brandstapel als teken van de overwinning van het goede en de vernietiging van de kwade macht. Het zingen gaat door totdat de holka helemaal uitgebrand is. Holi, het strooien met gekleurd poeder/water, begint nadat de as van de Holka is afgekoeld en de ochtenddienst heeft uitgevoerd bij de Holka. Hierbij wordt na een gebed en het uitspreken van een zege-wens voor geluk en welzijn van de gemeenschap in het nieuwe jaar. De aanwezigen krijgen een geluksteken als symbool daarvoor, een eerste stip op het voorhoofd met de as van de holka. Men besprenkelt elkaar met verschillende geuren (parfum en reukwater) en bepoedert elkaar in verschillende kleuren en begiet elkaar met allerlei gekleurd water. Dit is dan ook het symboliseren van de bloei in de natuur, maar dan bij de mens.
Iedereen is tijdens dit feest dan ook gelijk. De kasten die bestaan worden dan vergeten en iedereen bestrooid iedereen met poeder.