zaterdag 29 december 2012

Mens en samenleving: Verbondenheid met anderen/groep/samenleving/cultuur


HOLI FESTIVAL HINDOEISM

Het heilige festival in het hindoeïsme is een feest dat wordt gegeven om het begin van de lente te vieren.
Het festival staat ook bekend onder de naam: festival van kleuren. Het feest is eigenlijk een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade en een Nieuwjaarsfeest. Het feest wordt gekenmerkt door veel en lekker eten en het meest door het strooien van gekleurd poeder, parfum, dat men Goellaal noemt en ze sprenkelen met gekleurd water, dat men Abier noemt.

Het feest wordt voorafgegaan door een ceremonie waarbij ze het kwade verbranden. Na de offerande, die wordt verricht door een Pandit, wordt het plantje (symbool van het goede) verwijderd van de brandstapel. Het kwade, (gesymboliseerd door de holka) wordt vernietigd door het in brand te steken. Zingend maakt men rondgangen om de brandstapel als teken van de overwinning van het goede en de vernietiging van de kwade macht. Het zingen gaat door totdat de holka helemaal uitgebrand is. Holi, het strooien met gekleurd poeder/water, begint nadat de as van de Holka is afgekoeld en de ochtenddienst heeft uitgevoerd bij de Holka. Hierbij wordt na een gebed en het uitspreken van een zege-wens voor geluk en welzijn van de gemeenschap in het nieuwe jaar. De aanwezigen krijgen een geluksteken als symbool daarvoor, een eerste stip op het voorhoofd met de as van de holka. Men besprenkelt elkaar met verschillende geuren (parfum en reukwater) en bepoedert elkaar in verschillende kleuren en begiet elkaar met allerlei gekleurd water. Dit is dan ook het symboliseren van de bloei in de natuur, maar dan bij de mens. 
Iedereen is tijdens dit feest dan ook gelijk. De kasten die bestaan worden dan vergeten en iedereen bestrooid iedereen met poeder. 





donderdag 27 december 2012

Mens en medemens: Waarden


Mijn waarde



Uitslag persoonlijke waarden test:  Oktober
Hieronder staan jouw belangrijkste waarden op volgorde van belang.
Je beste persoonlijke waarde is : Gezondheid (4 maal gekozen boven de overige persoonlijke waarden).
De toplijst van je persoonlijke waarden is:
1.     Gezondheid
2.     Vriendschap
3.     Geluk
4.     Familie
Tot nu toe hebben er 47536 mensen deze test gedaan. Hieronder vind je de top vijf van de persoonlijke waarden die door deze mensen als beste persoonlijke waarde werd beschouwd.
Persoonlijke waarde
frequentie (%)
1.
Familie
9989 (21.01%)
2.
Gezondheid
8835 (18.59%)
3.
Geluk
4665 (9.81%)
4.
Vriendschap
2801 (5.89%)
5.
Respect
2635 (5.54%)

Ik vind het zeer belangrijk om een goede gezondheid te hebben. Ook vriendschap, geluk en familie vind ik belangrijk. Je vrienden en familie kunnen je immers steunen als je gezondheid erop achteruitgaat. Vrienden en familie zullen je altijd proberen te helpen. Het is leuk om dan op deze personen te kunnen terugvallen als je iets zelf niet meer kunt.

Uitslag persoonlijke waarden test: December
Hieronder staan jouw belangrijkste waarden op volgorde van belang.
Je beste persoonlijke waarde is : Familie (3 maal gekozen boven de overige persoonlijke waarden).
De toplijst van je persoonlijke waarden is:
  1. Familie
  2. Rechtvaardigheid
  3. Goed doen
  4. Vriendschap
Tot nu toe hebben er 49293 mensen deze test gedaan. Hieronder vind je de top vijf van de persoonlijke waarden die door deze mensen als beste persoonlijke waarde werd beschouwd.
Persoonlijke waardefrequentie (%)
1.Familie10345 (20.99%)
2.Gezondheid9140 (18.54%)
3.Geluk4849 (9.84%)
4.Vriendschap2904 (5.89%)
5.Respect2745 (5.57%)


Zo te zien zijn mijn persoonlijke waarden helemaal veranderd. Ik denk dat je persoonlijke waarden telkens kunnen veranderen met wat je hebt meegemaakt en gezien.
Familie en vriendschap zijn blijven staan, dit komt omdat je altijd mensen nodig hebt die voor je klaarstaan. Ik ben iemand die altijd mensen wil helpen, maar soms heb je zelf ook eens hulp nodig en dan is het leuk om te weten dat je deze mensen hebt om op terug te vallen. Rechtvaardigheid staat nu wel in mijn persoonlijke  waardenlijst omdat ik onlangs iets heb meegemaakt met onrechtvaardigheid. En goed doen sluit hier wat bij aan volgens mij.
Rechtvaardigheid en goed doen zijn in mijn opleiding zeer belangrijk. Om dit te volbrengen is het belangrijk dat ik oplet en alles goed observeer in mijn klas. Zo is het voor iedereen rechtvaardig.Familie is belangrijk dat kun je in je klas duidelijk maken. Ieder familielid is belangrijk, daarom heb je vaderdag en moederdag, maar ook grootoudersfeest.




Mens en medemens: Casus taak te laat indienen

Wat als een leerling zijn taak niet maakt?

Ikzelf zou de leerling een tweede kans geven. Misschien heeft de leerling een goede reden waarom de taak niet gemaakt is. (Problemen thuis, ziekte, overlijden in familie,...)
Natuurlijk zou ik er dan wel bij zeggen dat de leerling dit ten laatste de dag erna in mijn vakje mag indienen. Uiteraard is het dan wel niet mogelijk om het maximum van de punten te krijgen. Een min 2 geven is voor mij hierop voldoende. Direct min de helft of nul vind ik een zwaar gevolg. En als de leerling al zoveel problemen heeft, dan zullen slechte punten alleen nog zwaarder wegen.
Maar als het meerdere malen gebeurt dat de leerling een taak niet indient, zou ik anders te werk gaan.
Ik zou beginnen werken met streepjes. Telkens een leerling bij 5 streepjes zit met het niet indienen of te laat indienen met een taak is het strafstudie. De leerling mag dan te taak in de strafstudie maken.
Zo werd dat bij mij in het middelbaar ook gedaan en dit vond ik goed. Het gebeurde wel eens dat er iemand iets te laat of niet indiende en dan had je een streepje. Maar niemand liet het tot 5 streepjes komen. Want dat betekende de vrijdagavond strafstudie en niet op café kunnen gaan.

Ethisch model


  1. Twee voorwaarden
    1. Grondhouding aannemen: Ik denk vanuit mezelf, maar kan me inleven in de leerling die zijn taak te laat indient. Ik aanvaard dat leerlingen wel eens iets vergeten of iets te laat indienen, maar zorg er voor dat ze hierin niet overdrijven. Ik aanvaard ook dat het kan zijn om persoonlijke redenen van de leerlingen.
    2. Dialoog voeren: Je moet hierover wel overleggen (eventueel vergadering) met de directeur en andere leerkrachten. Je kan het ook voorleggen in de leerlingenraad.
  2. Vier aandachtspunten
    1. Situatie analyseren: Hoe zit het thuis bij de leerling, is het de eerste keer dat hij zijn taak niet indient, zijn er nog anderen die hun taak niet hebben ingediend,...
    2. Zoeken naar handelingsmogelijkheden: Een nieuwe taak instellen, straf geven, nul geven, helft van de punten geven, opnieuw laten maken,... 
    3. Motieven verhelderen: Hoe komt het dat zijn taak te laat is? Zijn er problemen of is hij het gewoon vergeten of wil hij het niet maken? 
    4. Effecten inschatten: Niets aan doen en gewoon verbeteren zou ervoor zorgen dat de anderen het niet rechtvaardig vinden en zo ook hun taken niet meer op tijd indienen. Met het streepjessysteem weten ze dat te laat indienen niet getolereerd wordt, maar dat het nog mild is. Je mag het eens vergeten, maar zorg ervoor dat het niet meer gebeurt. Het wordt een eenmalig iets, en ook de punten en vrije tijd lopen gevaar indien ze hun taak niet op tijd maken.
  3. Drie evaluatiemomenten
    1. Intuïties uitspreken: Rechtvaardigheid, gelijk voor iedereen. Milde sanctie, maar toch een sanctie.
    2. Normen verduidelijken: Je mag leerlingen niet zomaar een nul geven of laten buizen.
    3. Waarden evalueren: Rechtvaardigheid is hier een waarde die je respecteert



woensdag 26 december 2012

Mens en zingeving: Wat geeft zin aan het leven?


Voor mij heeft sociale contacten  je zin aan het leven. Je weet dat je vrienden hebt om naar toe te gaan. Je hebt familie en dit is volgens mij belangrijk in het leven.
Onder sociale contacten staat volgens mij ook de liefde. Het is leuk om te weten dat iemand je graag ziet en alles voor je zou doen.
Als je het even niet ziet zitten is het leuk om mensen om je heen te hebben die vertellen dat ze je graag zien. Ook valt een huisdier onder deze norm. Vooral honden dan, maar dat had je waarschijnlijk al gedacht dat ik dit ging zeggen.
Honden zien je altijd graag, ze denken dat je de beste van de wereld bent. Ze zullen nooit van je zijde wijken, terwijl mensen dit wel zouden doen. Honden zien nooit kwaad in je. Ook hun trouwheid spreekt me erg aan.
Stel je voor je hebt slechte punten op je rapport, het was een slechte dag op school. Dan kom je thuis en staat er daar een klein beestje te kwispelen met zijn staart, omdat het zo gelukkig is om je te zien.
Dat maakt je toch ook vanzelf weer gelukkig en doet je weer zin geven om te leven.


Mens en zingeving: Wat is geluk volgens mij?



Mensen maken zelf hun geluk volgens mij. Je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn. Volgens mij ben je ook veel gelukkiger als je niet veel hebt dan als je te veel hebt. Je kan wel eens blij zijn met dingen die je krijgt, maar de niet-materialistische dingen zijn juist datgene dat je geluk kunnen geven.
Mensen zijn ook te veel op zoek naar het geluk. Het geluk moet je niet zoeken, het zal wel naar je toe komen als je het nodig hebt.
Geluk is overal. In een lach van een kind, in een knuffel van je vriendin, een trouwe hond die elke dag weer blij naar je toe komt. Zo een dingen kunnen deugd doen als het even niet mee zit.
Maar vaak weten de mensen niet dat ze gelukkig zijn. Tot ze misschien iemand zien die echt ongelukkig is, dan beseffen ze dat ze zelf geluk hebben.

Getuigenissen die me aanspreken

- "Geluk, dat is als een vlindertje dat je probeert te vangen. Als je het niet meer zoekt, als je heel moe bent,   dan zit het plotseling op je schouder. Geluk gebeurt altijd onverwachts."
: Dit vind ik zeer mooi gezegd van deze meneer. Ik ben hier volledig mee akkoord. Je moet niet zoeken naar geluk, want het zal je wel zelf vinden.

- "Dit is volgens mij het concept van geluk.Bijvoorbeeld na een dag hard werken kom ik totaal uitgeput thuis en mijn vrouw heeft een heerlijke maaltijd voor me klaargemaakt. Dat is geluk. Ondanks mijn vermoeidheid, breng ik tijd door met mijn liefhebbend gezin. Vooral met mijn dochter die me vertelt wat ze op school meemaakte. Dat maakt me erg gelukkig."
: Deze meneer heeft echt geluk. Hij maakt ook tijd om het geluk te vinden, ook al moet je het niet zoeken. Hij vind geluk in de kleine dingen, zoals hier in het voorbeeld zijn liefhebbend gezin.


Mens en zingeving: aanleiding Stef Bos


Laura Omloop - Zijn we alleen

In het liedje vraagt Laura zich af of er daarboven nog iemand is. Dit kan wijzen op buitenaardse wezens, maar dit kan ook duiden op de vraag of er een God bestaat.
Ze wil iemand om haar heen, want ze voelt zich eenzaam.
Zou er iemand zijn die haar hoort? Bestaat er echt iemand die altijd klaar staat om naar je te luisteren?

Ikzelf denk van niet, maar ben ook niet tegen mensen die geloven in een God. Velen kunnen hieruit steun halen. Mensen vinden het fijn om te geloven dat er altijd iemand is die voor hen klaarstaat.

Ik geloof wel in reïncarnatie. Want hoe komt het toch dat er mensen doodgaan, maar toch weer tot leven komen. Waar komen al de dieren vandaan? En iedereen heeft een eigen karakter, maar toch. Vaak krijg je te horen, je lijkt sprekend op opa. Terwijl die persoon allang dood is.
Het lijkt wat eng om te geloven dat je een soort geest bent van een overleden familielid. Maar toch biedt het ook wat steun. De mensen die veel van deze persoon hebben gehouden weten nu dat hij verder leeft. Hij/zij is toch nog wat aanwezig in de familie en dat doet deugd.
Maar mensen kunnen niet blijven reïncarneren, ooit moeten ze eens rust vinden. En volgens mij voelt deze persoon dit dan aan, mijn leven is vervuld, ik kan nu naar een veilige oord.
Volgens mij is dit een oord vol engelen helemaal boven in de hemel.




maandag 5 november 2012

Mens en samenleving: Neoliberalisme Paul Verhaeghe




http://westrikeback.vooruit.be/wp-content/uploads/2012/01/LezingPaulVerhaeghe-Neoliberalisme1.pdf

1. Paul Verhaeghe vertelt dat de samenleving meer en meer neoliberaal wordt en dat dit gepaard gaat met meritocratie. Dit wil zeggen dat alles een product wordt en dat de mens zelf verantwoordelijk wordt geacht voor slagen of falen. Opbrengen is de boodschap. 

Ikzelf vind dat hij gelijk heeft men wordt kritischer tegenover elkaar. Als men bijvoorbeeld een dakloze ziet, denkt men dat het zijn eigen schuld is, hij zoekt geen werk, hij drinkt te veel,... Terwijl men er meestal zelf niets aan kan doen.
De wereld wordt ook veel materialistischer. Als men iets doet moet men er altijd iets voor in de plaats voor krijgen. Dat zie je vooral aan de jeugd. De meeste jongeren willen niets doen tenzij men er geld of een cadeau voor krijgt. Men wordt afhankelijker van technologie.

2. Het is een mislukking op economisch vlak. Een eengemaakte vrije markt zou ons betere producten en diensten aanbieden die nog goedkoper zouden zijn ook. De realiteit is exact het omgekeerde.

Paul Verhaeghe heeft hier gelijk volgens mij. Men vind meer dingen uit en de technologie gaat sterk vooruit, alleen wordt alles duurder. Men heeft nu ook de BTW verhoogt met 1 procent, wat niet veel lijkt maar op 100 euro is dit toch al 1 euro. Ik heb nog een vage herinnering van de Belgische frank en persoonlijk vond ik het toen allemaal beter. Er was nog geen sprake van economische crisis en alles daarrond. Vele producten zijn ook mede door de komst van de euro sterk geduurd een brood kostte vroeger 40 BEF wat nu hetzelfde zou zijn als 1 euro. Maar ondertussen kost een brood al een slordige 2 euro. Als men zo verder gaat dan denk ik dat de maatschappij kapot zal gaan gewoon door het tekort aan geld, er zullen meer crisissen ontstaan en daardoor ook oorlogen. 




3. Men wil kleuters screenen op hun vaardigheden, zodat ze meteen  in de juiste economische richting kunnen uitgestuurd worden.

Dit vind ik eerlijk gezegd tijdsverlies en ook helemaal niet nodig. Kleuters moeten nog de tijd hebben om vrij te zijn en te kunnen spelen en niet opgelegd worden aan allemaal screenings. Men kan ook geen basis leggen van hoe ver een kleuter moet zijn om goed opgenomen te worden in de economie. Het kind wordt gevormd en vormt zichzelf en dit ieder op zijn eigen tempo. Ik heb gehoord dat men ook begonnen is met Frans te geven in het kleuteronderwijs. Dat vind ik compleet er over, kleuters zouden nog niet moeten bezig zijn met een vreemde taal, het is al moeilijk genoeg om hun eigen taal helemaal te beheersen zonder grammaticale fouten.

4. De ander moet veranderen (de allochtoon, de profiterende werkloze, de graaiende bankier,...) en dan wordt alles terug beter.

Dat is waar, mensen willen wel veranderen, maar het kan nooit aan zichzelf liggen. Ze denken in hokjes en in stereotiepen. Het is altijd "een ander" en als men iemand moet kiezen dat geen stereotiep vormt, wordt het al moeilijk om iemand aan te duiden en al schuldige aan te stellen. 


donderdag 25 oktober 2012

Mens en samenleving: verbondenheid met de natuur


Dit is een link naar een artikel over een jongen van 16 die met zoveel mogelijk wilde dieren op de foto wil.
Zijn vader werkt in een rehabilitatiecentrum voor wilde dieren.
Maar ook de jongen zelf zet zich al vanaf zijn 5 jaar in voor het welzijn van dieren. Hij helpt waar hij kan.
Met deze foto's wil hij een oproep doen naar anderen om aandacht te hebben voor dieren en de natuur.

Dit is een duidelijk voorbeeld van verbondenheid met de natuur.
Zelf vind ik het ook zeer belangrijk om dieren en planten te beschermen. Ik vind hem erg moedig en een voorbeeld voor ons allemaal. Zijn keuze om de dieren te beschermen is niet de keuze van iedereen, veel mensen blijven jagen op zelfs de meest bedreigde dieren.

Dit is een lijst van de bedreigde zoogdieren die het WWF helpen:
                              
- Tibetaanse antilope
- Saïga-antilope
- Moeflon
- Walvissen en dolfijnen
- Olifanten (uit Azië en Afrika)
- Grote apen;
    - Bonobo
    - Chimpansee
    - Gorilla
    - Orang-oetan
- Boomkangeroe
- IJsbeer
- Reuzenpanda
- Amoerluipaard
- Sneeuwluipaard
- Nevelpanter
- Neushoorn (uit Azië en Afrika)
- Gouden leeuwaapje
- Tijgers
- Rotskangoeroe

Ik vind het vreselijk dat al deze prachtige dieren gaan verdwijnen. Maar dit zijn dan nog alleen de zoogdieren! Er zijn nog zo veel andere dieren die erg bedreigd zijn.

PKG schaal en het geloof

Dit is mijn resultaat van de PKG-schaal.
Mijn uitkomst klopt wel met hoe ik geloof.
Ik geloof niet echt in een god en ook niet in de hemel.
Daarom vind ik dat je nu je leven moet leiden en er het beste van moet maken.
Mijn geloof is geïnspireerd op reïncarnatie. Ik geloof dat als de mens sterft hij reïncarneert in een dier.
Als ik doodga hoop ik dat ik reïncarneer in een hond. Honden zijn namelijk zeer trouw en lief. Wel is hun trouw makkelijk te schaden als je hen diep kwetst. Een hond is altijd goed, maar word slecht als de mens niet goed voor het dier zorgt.
Wel vind ik dat de verhalen in de Bijbel prachtig geschreven zijn en dat er een punt van herkenning en waarheid in ligt.





Welkom!

Hallo iedereen! :) 

Mijn naam is Steffie Buyse. 
Door middel van dit blog laat ik jullie wat meer zien over hoe ik denk en voel over bepaalde onderwerpen via RZL.

- Mens en samenleving
- Mens en zingeving
- Mens en medemens
- Mens en lijden
- Mens en natuur

En onthou: