zondag 13 januari 2013

Mens en natuur: De weggooitest




Uitslag
… gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!
Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.

Het was wat moeilijk in te schatten hoeveel ik nu weggooi per jaar. Want alle vragen wat ze vroegen waren eigenlijk meer voor mijn ouders. Maar ik heb ze toch goed beantwoord. En ik schrik er wel van dat ik 150 euro per jaar weggooi. Want ik dacht namelijk dat het veel minder zou zijn. Want wij eten vaak overschotjes als we de dag ervoor nog over hadden of stoppen het in de diepvries. Ik vind eten weggooien niet goed, maar je kunt toch bepaalde producten niet laten liggen als ze over datum zijn vind ik. Zoals eten dat slecht ruikt of waar er schimmel op zit. Ik zou schrik hebben om dat nog op te eten. Er zijn mensen die beschimmelde kaas nog opeten. Ze snijden het beschimmeld deel weg en de rest eten ze op. Ik zou echt bang hebben om dat te doen. Bang om ziek te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten